
یکی از مواردی که محل اختلاف زوجین به ویژه پس از طلاق میشود، وضعیت طلاهای زن و استراداد طلاهای زوجه به مرد است. در این مقاله به جوانب مختلف استرداد طلاهای زوجه و تکلیف طلاهای زوجه در دوران نامزدی و پس از طلاق میپردازیم و دادخواست استرداد طلاهای زوجه را بررسی میکنیم. اما با توجه به ماهیت موضوع، پیشنهاد میشود که موضوع هبه را مطالعه کنید. با ما همراه باشید.
از آنجایی که مرد بر اساس آداب و رسوم، انواع طلا و زیورآلات را به مناسبتهای مختلف به همسر خود هدیه میدهد، در دوران طلاق گرفتن زوجین و پس از آن، مالکیت این طلاها از اهمیت زیادی برخوردار است. به عبارت دیگر، بخشیدن این طلا به همسر را میتوان نوعی هبه در نظر گرفت. بر اساس ماده ۷۹۵ قانون مدنی، مالکیت مالی که به عنوان هبه به شخص داده شده است به همان شخص تعلق خواهد گرفت؛ بنابراین در صورتی که از طرف شوهر، طلا و جواهراتی به زن هدیه داده شده باشد، مالکیت آنها بر اساس قانون به خود زن تعلق دارد. ما در این مقاله سعی داریم در مورد تعیین تکلیف طلاها بعد از طلاق و جدایی مطالبی را به شما ارائه دهیم.
پس باید ابتدا هبه را تعریف کنیم و موارد رجوع از هبه را نیز شرح دهیم و سپس به تعیین تکلیف این طلاها در صورت به هم خوردننامزدی و در انواع طلاق بپردازیم.
استرداد طلا از زوجه
در مورد استرداد طلاهای زوجه بررسی چند نکته مهم است:
- زمانی زوج میتواند تقاضای استرداد طلا از زوجه را بنماید که مال هدیه داده شده از بین نرفته باشد.
- هنگامی استرداد طلا از زوجه برای زوج قابل اقامه است که مالکیت مال هبه شده انتقال داده نشده باشد.
- اگر در مال هبه شده تغییراتی صورت گیرد زوج نمیتواند تقاضای استرداد طلا از زوجه را داشته باشد.
- در صورتی که هبه صورت گرفته از نوع هبه معوض (یعنی در ازای مال یا حقی دیگر) باشد و عوض هبه هم دریافت شده باشد، زوج دیگر نمیتواند از زوجه تقاضای استرداد طلا نماید.
استرداد طلا و جواهرات در دوران نامزدی
بر اساس قانون مدنی، در صورت به هم خوردن نامزدی و منجر نشدن به عقد، صرفا هر یک از نامزدها و میتوانند هدایایی را که به طرف دیگر یا والدین او دادهاند را پس بگیرند و اگر هدایا موجود نباشد، میتواند قیمت آنها را مطالبه کرد؛ مگر این که هدایا مصرفی باشد و بدون تقصیر طرف دیگر، تلف شده باشد مانند شیرینی و کیک و عطر و …
مطالب مرتبط:
استرداد عکسها و فیلمها در زمان نامزدی
در مورد عکسها در دوران نامزدی، در صورت باقی ماندن عکسها، میتوان آنها را مطالبه کرد. در مورد خسارت، چنانچه عکسها عرفا ارزش مالی داشته باشد و با تقصیر دریافت کننده تلف شده باشد، قابل مطالبه است.
استرداد طلا بعد از طلاق؛
دادخواست استرداد طلا از زوجه در چه شرایطی پذیرفته میشود؟
استرداد و پس گرفتن طلا و هدایا بعد از طلاق و جدایی زوجین، قوانین خاص خود را دارد و البته در بیشتر موارد دادخواست مربوط به پس گرفتن طلا و هدایا، بعد از طلاق، از طرف دادگاه رد میشود؛ اما طبق قانون در برخی موارد و با وجود شرایطی میتوان طلا و هدایای داده شده را پس گرفت. این شرایط عبارتند از:
- در صورتی که طلا و جوهرات از طرف شوهر به زن بخشیده نشده باشد و آنها را به عنوان هدیه به همسر خود نداده باشد و مدعی این باشد که طلاها را به عنوان امانت به زن خود داده است، حق استرداد آنان را دارد و در حین طلاق مرد میتواند طلاها و جواهرات را مطالبه و باز پس گیرد. در این صورت صورت، پس گرفتن طلا از زوجه در صورت جدایی و طلاق، هبه معوض تلقی میشود، که اثبات این شرایط بسیار سخت و دشوار میباشد و تحت شرایطی سختی این امکان وجود دارد.
- در صورت داشتن فاکتور از طلاها و هدایایی که به زوجه داده شده و با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره شد، تحت شرایط خاص و با اثبات کردن زوج به هبه بر اساس ماده ۸۰۳ قانون مدنی، امکان استرداد طلا و هدایا وجود دارد.
استرداد طلا و جواهرات در طلاق توافقی
پیش از این در مورد موارد توافق در طلاق توافقی گفتیم و البته همانگونه که از نوع و اسم این طلاق پیداست، زوجین باید به توافق در تمامی زمینهها برسند و یکی از این توافقها، توافق بر سر هدایا و طلاها است و دادگاه هم به این موضوع احترام میگذارد. چنانچه زوجین در این مورد به توافق نرسند، میتوانند ادعای خود را در ضمن دادخواست مربوط به دادگاه خانواده ارائه دهند و درخواست استرداد هدایا و طلاها را داشته باشند
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در مورد استرداد طلا و جواهرات بعد از جدایی زوجین
“چنانچه احراز شود که تحویل طلا و جواهرات خریداری شده برای زوجه یا زوج به عنوان هبه یا عاریه در اختیار طرف مقابل گذاشته شده است، در صورت اول با توجه به ماده ۸۰۳ قانون مدنی و رعایت بندهای ذیل آن و در صورت دوم با در نظر گرفتن مقررات مربوط به عاریت قابل استرداد است. اما اگر ثابت شود که اشیای مذکور به صورت هبه معوض رد و بدل شده است، در این صورت قابل استرداد نخواهد بود.”
مرجع رسیدگی به دعوای استرداد طلا از زوجه
اگر دادخواست استرداد طلا از طرف زوج داده شود، مرجع رسیدگی به این دادخواست، دادگاه محل اقامت خوانده (زوجه) میباشد؛ در غیر این صورت این دادخواست باید در دادگاه محل انعقاد عقد ازدواج زوجین ارائه شود.
هبه مهریه؛ آیا هبه مهریه قابل وصول است؟
اگر زنی مهر خود را به همسرش هبه کند، آیا میتواند از هبه خود رجوع و مهر خود را به صورت مجدد مطالبه کند؟ در پاسخ به این پرسش، ۳ حالت قابل تصور است:
- زمانی که زن در قبال طلاق، مهریه خود را به شوهرش بذل میکند. بذل در طلاقهای خلع و مبارات انجام میشود و به این صورت است که زن با پرداخت مالی به شوهر، از او میخواهد که طلاقش دهد. اگر زن در ایام عده طلاق، از بذل خود رجوع کند، طلاق بی اثر و کان لم یکن خواهد شد.
- زمانی که زن در خصوص مهریه، به صورت مافی الذمه زوج را ابرا میکند. به عبارت دیگر، زن در این حالت میگوید که از نظر من، تو دیگر تکلیفی برای پرداخت مهریه نخواهی داشت، که در این حالت، با بیان این نکته توسط زن، تکلیف شوهر در ادای مهر به طور کلی ساقط خواهد شد.
- زمانی که زن مهریه خود را به شوهرش، هبه میکند. به این بیان که میگوید من مهریهام را به تو بخشیدم، که در این حالت مثل سایر اشکال هبه، تکلیف شوهر در پرداخت مهریه به طور کلی از بین نخواهد رفت؛ چرا که زن میتواند تحت شرایطی از هبه مزبور رجوع و مهر خود را مطالبه کند.
قاف بزرگترین مرکز مشاوره حقوقی تلفنی کشور آماده ارائه مشاوره حقوقی در زمینه خانواده است. برای ارتباط با ما شماره خود را در کادر زیر وارد کنید تا کارشناسان قاف با شما تماس بگیرند:
جهت گفتگو با وکلای تخصصی قاف، شماره تلفن همراه خود را وارد نمایید.
آیا تمام هدایای داده شده در دوران نامزدی را میتوان مطالبه کرد؟
هدایای دوران نامزدی بهطور کلی به دو دسته مصرفی و غیر مصرفی تقسیم میشوند که هدایای مصرفی ذاتا مصرف شدنی هستند مانند شیرینی که قابل مطالبه نیستند، اما هدایای مصرفی مانند طلا در صورتی که موجود باشند قابل مطالبه است در غیر این صورت میتوان وجه آنرا مطالبه کرد
برای مطالبه طلاهای زوجه به کجا باید مراجعه کرد؟
دادگاه صالح برای رسیدگی به این موضوع، دادگاه محل اقامت مرد است. در غیر این صورت مرد باید دادخواست خود را به دادگاه محل اتعقاد عقد ارائه کند
آیا اگر زن مهریه خود را هبه کرده باشد، میتواند مجدد مهریه خود را مطالبه کند؟
در ابتدا باید در نظر داشت که هبه، بخشش و بذل مهریه متفاوت از هم هستند که در صورتی که مهریه هبه شده باشد در شرایطی امکان رجوع به هبه وجود دارد که در مقاله بهطور کامل بدان اشاره شده است